Ajatuksilla on suuri vaikutus elämäämme. Olet varmaan huomannut, että se, mitä ajattelet, lisääntyy ympärilläsi. Kun ajattelet kurjia asioita, niin kurjuus lisääntyy. Samoin käy, jos kiinnität huomioisi ilon ja kiitollisuuden aiheisiin: iloiset asiat lisääntyvät. Se, mihin kiinnität huomiosi, sitä opit huomaamaan ympärilläsi. Ajatusten voimaa voi helposti hyödyntää myös unelmoinnissa ja niiden tavoittelussa.

Unelmia on toisinaan vaikea pukea sanoiksi. Mielessäsi voi olla monenlaisia estoja ja uskomuksia, jotka estävät unelmointia. Unelmointiin voi liittyä pelkoja tai heikko itseluottamus ei tee tilaa suuremmille unelmille. Tiellä voi olla kielteisiä uskomuksia itsestä, kuten ”ei minusta ole siihen”. Unelman kuten ”haluaisin löytää oman kullan, jonka kanssa matkata kaukaiseen paikkaan kahdestaan”, saattaa kuulostaa omasta mielestä lapselliselta ja kiusalliselta sanoa ääneen tai kirjoittaa paperille.

Tähän voi ottaa kuvat avuksi. Niiden voima perustuu ei-sanalliseen viestintään ja ne vaikuttavat tunteisiimme. Kuvat vaikuttavat suoraan alitajuntaamme ennen kuin ”järkevä” ajattelu ehtii tulla väliin miettimään miksi unelma ei voisi onnistua. Yksi kuva voi saada aikaan hyvän mielen tunteen – ja se riittää. Ei tarvitse sen enempää järkeillä tai miettiä, että milloin, pystynkö, onko minulla aikaa, rahaa tai terveyttä. Siinä käy salakavalasti niin, että kuva alkaa vaikuttamaan ajatteluusi ja huomaatkin tuntevasi sen kaltaisia tunteita, kuin kuvan asia olisi jo elämässäsi.

Kun puet unelmat kuviksi, saavat aivosi niistä uudenlaisen otteen. Unelma ei ole enää kaukainen ja epämääräinen tunne, vaan selkeä kuva, jonka aivosi kykenevät yhdistämään todelliseen elämään. Unelmasta tulee toden tuntuinen, mikä ohjaa ajattelun lisäksi myös toimintaasi kuvaa kohti.

Nyt kuvien käyttöönotto unelmoinnin tueksi on ennen näkemättömän helppoa ja hauskaa.

Pinterest on uusi verkkopalvelu, joka on saanut lyhyessä ajassa valtavan huomion ja käyttäjämäärän maailmalla. Pinterest on rantautunut myös Suomeen ja kasvattaa aktiivisesti kävijämääräänsä. Ja toden totta, palvelu on varsin kutkuttava ja helppokäyttöinen.

Pinterestin idea on yksinkertainen, käyttäjä luo sinne tauluja, jonne käyttäjä voi linkittää tai liittää kuvia. Tätä kutsutaan ”pinnaamiseksi”. Kyseessä on ikään kuin sähköinen leikekirja, jonne voi kerätä ideoita vaikka sisustukseen, pukeutumiseen, ruuan laittoon ta matkustamiseen yms.

Kun syötät Pinterestiin www-linkin, Pinterest etsii kyseiseltä sivulta kaikki kuvat, ja antaa valita, minkä kuvan pinnaat omalle taululle. Voit halutessasi lisätä lyhyen esittelytekstin kuvan liitteeksi. Taulut voi nimetä oman mielen mukaan, kuten ”Harrastukset, joista pidän” tai vaikka ”Matkahaaveet” -tauluiksi. Jos pidät kukista, voita luoda Pinterestiin ”Kukat”-taulun, ja aina kun törmäät netissä surffaillessasi kivaan kukkasen kuvaan, voit pinnata sen tauluusi omaksi ja muiden iloksesi.

Sosiaalisen median hengen mukaisesti käyttäjät pystyvät seuraamaan muita käyttäjiä tai heidän taulujaan, tykkäämään ja pinnaamaan niiden kuvia itselleen. Ja mikäs sen kutkuttavampaa, kun joku käyttäjä pinnaa sinulta kuvan omalle taululleen.

Pinterestin käyttö on lähes yksinomaan visuaalista ja kuvien avulla tapahtuvaa. Tekstiä on hyvin vähän ja kynnys käyttöön on matala. Siinä missä kirjoittaminen, kuten esimerkiksi blogin ylläpitäminen on monelle ylitsepääsemättömän vaikeaa, Pinterestissä kiinnostavan ja inspiroivan sisällön tuottaminen onnistuu aidosti vain nappia painamalla, ilman Tabermannin runoilutaitoja tai taitavan blogikirjoittajan terävää kynää.

Vanha sanonta ”Yksi kuva on enemmän kuin tuhat sanaa” toteutuu Pinterestissä hyvin. Sinänsä tämä ei ole uusi keksintö; varmaan jokainen nainen tunnustaa keränneensä talteen lehtileikkeitä ja kuvia mielenkiintoisista asioista, kuten sisustus- ja muotilehdistä tai idoleistaan. Pinterestin onkin sanottu olevan erityisesti naisten mieleen, ja suurin osa sen käyttäjäistä on naisia. Nyt lehtileikkeiden kerääminen vain tulee helpommaksi, kun lähes kaikki maailman sähköiset kuvat ovat kaikkien pinnattavissa ja liitettävissä omaan leikekirjaan. Ja leikekirja kulkee mukana kännykässä taskussa. Voit myös pinnailla yhteisiä kuvatauluja muiden kanssa. Kerrassaan nerokasta!

Pinterestissä eniten kolahtaa se, miten se soveltuu kuvien hyödyntämiseen oman ajattelun inspiraation lähteenä, ja miten kuvat voi valjastaa energian ja ilon lähteeksi ja elämää ohjaavaksi voimaksi. Pinterestin käyttöä voi ajatella hyvin myös monelle tutun Aarrekartta-menetelmän kautta, jossa ideana on poimia itseä puhuttelevia ja tavoitteita luotaavia kuvia yhteen auttamaan asioiden todeksi visualisointia. Toki perinteisessä Aarrekartassa on omat hyödyt ja vahvuudet, joita sähköinen kuvataulu ei voi korvata, mutta Pinterestin avulla kuvia on paljon enemmän ja helpommin saatavilla, sen ylläpitäminen ja päivittäminen on helppoa ja hauskaa, ja lisäksi se kulkee aina matkassa mukana.

Me tempaannuimme Pinterestin käyttäjäksi kesäloman aikana. Oman Pinterest-profiilin lisäksi kokosimme yhteisen unelmataulun, jonne molemmat voivat pinnata kuvia. Annukan Pinterest-profiili näyttää nyt tältä: http://pinterest.com/onnellisuuso/. Jannen profiili löytyy täältä: https://pinterest.com/jpruohisto/.

 

Näin luot Aarrekartan Pinterestin avulla

1. Mene osoitteeseen www.pinterest.com ja luo tunnukset (voit kirjautua Facebook- tai Twittertunnuksilla)

2. Aseta käyttöasetukset (voit mm. valita haluatko, että kuvasi julkaistaan Facebookissa)

3. Luo tauluja, ja nimeä taulut haluamiesi teemojen mukaan. ja pinnaa sinne kiva kuva joltain webbisivulta

4. Valitse taulusi mukainen kategoria ja selaile kuvia. Kun kohdallesi tulee kiva kuva, mikä kutkuttaa ja mitä haluasit nähdä elämässäsi repinnaa se omalle taulullesi.

 

Kirjoittajat: Annukka Blom ja Janne Ruohisto