Miksi meidän on usein vaikea antaa lempeyttä ja ystävällisyyttä itsellemme? Toisille niitä kuitenkin usein suomme.

Olemme usein ankarimpia itsellemme. Ihan kuin itseämme kohtaan meillä olisi eri kriteerit. Muille sallimme inhimillisyyden ja virheet. Itse pitäisi onnistua täydellisesti. Omat mokamme jäävät usein myös pyörimään ajatuksiimme, joissa ne voivat nousta pinnalle aika ajoin jopa vuosia. Sieltä nämä ikävät epäonnistumiset vaikuttavat ajatteluun itsestämme ja sitä kautta saattavat jopa rajoittaa toimintaamme.

Myötätunto itseä kohtaan muuttaa asioita. Se lopettaa syyllisyydessä pyörimisen. Ei haittaa vaikka olemme tehneet virheen. Hyväksymme oman inhimillisyytemme ja kehitymme oppimalla siitä. Aina voi myös pyytää anteeksi, jos olemme toista vahingoittaneet.

Myötätunto itseä kohtaan auttaa myös hyväksymään meidät sellaisena kuin olemme. Emme ehkä saavuta mielikuvissa olevaa ideaalia itseämme, mutta voimme oppia hyväksymään itsemme heikkouksinemme ja virheinemme. Voimme oppia katsomaan osaamistamme ja hyviä puoliamme vahvempina kuin huonoja puoliamme ja oppia pitämään yllä lempeää ja kannustavaa asennetta itseä kohtaan.

Kun emme ole jatkuvassa sisäisessä ristiriidassa itsemme kanssa, meille jää aikaa huomata toiset ihmiset. Meillä on kiinnostusta heidän asioitaan kohtaan ja meillä on energiaa auttaa, huomioida, kannustaa heitä, sekä voimia iloita toisten iloista. Toisen onnistumisista iloitseminen on yksi kauneimpia inhimillisyyden piirteitä.

Myötätunto ja rakastava asenne ovat onneksi taitoja joita voi kehittää. Metta-meditaatio opettaa rakastamaan itseämme. Voit suoda itsellesi lempeyttä monella tavalla arjen keskellä. Kysy vaikka itseltäsi joka päivä “mikä on kaikkein myötätuntoisin teko, jonka voisin tänään itselleni tehdä”.

Voit myös ottaa pienen meditointihetken vaikka bussimatkalla. Istu rauhassa ja hengitä omaan luonnolliseen tahtiisi. Toivota mielessäsi itsellesi jotain, mitä toivoisit saavasi sillä hetkellä. Voit toivottaa “Suotakoon minulle terveyttä” mantrana muutaman minuutin. Tai voit esimerkiksi toivottaa “Olkoon niin että olen onnellinen”. Voit myös ulottaa hyvän toivotuksesi koskemaan kaikki läheisiäsi tai kanssamatkustajiasi tai ihan koko maailmaa.

 

 

Kirjoittajana valmentaja, Mindfulnessohjaaja Heidi Helander-Hyvönen